Nordisk mat för dig som vill värna om planeten

Vi älskar mat och vi älskar att äta gott, men vi äter heller inte vad som helst, när som helst. Det lönar sig verkligen att vara lite kräsen när det gäller råvaror, oavsett om man äter hemma eller på restaurang. Nyckelorden är ekologisk, säsong, hållbar och etik. När man väljer att äta i harmoni med naturens cykler både värnar man om naturen, den lokala produktionen och även sin egen kropp, eftersom vi har biologiska system som vet precis vilken månad det är och vilken typ av mat som vi bör äta för optimal hälsa. 

En av våra favoriter är Vox restaurang i Jönköping. De serverar Nynordisk mat med fokus på hållbara råvaror, säsong och kvalitet. När man besöker Vox för en härlig middag kan man också lita på att de har tagit några genvägar för att få ner prislappen eftersom de har ett etiskt förhållningssätt. De använder inga rödlistade produkter och all deras fisk är MSC och ASC certifierade. Så du kan njuta av en ångad torskrygg med rostad fänkål och musslor och ostronsås med gott samvete! 

Deras nordiska á la carte-meny inkluderar också läckra förrätter och efterrätter. Välj mellan klassiska alternativ och några mer äventyrliga rätter, så det finns något för alla. Restauranger som respekterar jordens naturliga säsonger tenderar att också ha en fokus på lokala producenter, vilket automatiskt minskar koldioxidutsläppen eftersom de inte förlitar sig på importerade produkter från andra sidan jordklotet. Det är vägen framåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *