Härliga Recept till Hösten

Vi älskar hösten! Det är en underbar årstid när man får njuta av rotfrukter, långkok, härliga soppor, gratänger och smakrika grytor. Sommarens kalla maträtter ersätts av de varma och gärna kryddiga rätterna med lite drag och hetta. Fransk fläskfilégryta med ost- och senapssås som görs med dijonsenap, torrt vitt vin och kalvfond smakar underbart med ris, eller potatis.

Eller vad sägs om torskrygg med pepparrotskräm i ugnen? Du kan laga en underbar sås med färskost, grädde och färskriven pepparrot. På med en skvätt citronsaft för att ge såsen en spännande dimension och färskmalen svartpeppar.

Men hösten är också svampens årstid! Svampsoppa är en tidlös klassiker som också är väldigt enkel att laga. Skiva dina egenplockade (eller köpta) svampar, stek på med lök i smör och salta och peppra enligt hjärtats behag. Ha i grädde och vitt vin och låt soppan sjuda i ungefär en kvart. Om du vill kan du mixa halva mängden lite lätt för att få en lite slätare konsistens, men var försiktig med mixern för du vill inte att soppan blir för slät. Servera gärna soppan i vackra skålar från Marimekko eller DUKA för en härlig middagsupplevelse.

Om ni har dekorerat balkongen till hösten med nya balkongmöbler, filtar och varma kuddar, då kan ni passa på att njuta av luncherna utomhus i höstsolen! Det är viktigt att man kommer ihåg hur viktigt det är att spendera tid ute i solen även när det är lite kyligare utomhus, och om ni har en varm soppa som värmer kan det vara riktigt njutbart.