Handla lokala råvaror

Idag importeras det otroligt mycket mat från världens alla hörn. Det vi kan göra för och minska själva importen är att börja handla allt mer lokalt. Gynna de lokala bönderna även om det prismässigt är lite dyrare än de importerade alternativen. Förutom att det är lokal mat så är den oftast mycket mindre besprutad. På många orter idag har det startas upp möjligheten att handla lokalt direkt av odlaren, vilket gör att man beställer önskad mängd och hämtar sedan upp på en överenskommen plats.

Sverige tillverkar väldigt mycket spannmål, potatis och grönsaker för att ta några exempel. Det är basvaror som används i många olika maträtter och vid bakning av bröd och bullar. Mat som har odlats bara några mil längre bort känns oftast mycket bättre i samvetet. Omställningen kan vara lite jobbig i början om man behöver ändra sina rutiner, men när man väl har kommit in i det går det av bara farten.

Mycket mat är säsongsbetonat, framförallt i ett land som Sverige. För att leva så billigt som möjligt bör man därför lära sig mer om när det är säsong för olika råvaror och anpassa sig efter det. Sommartid är många varor som morötter och vitkål i säsong och därför mycket billigare än vintertid eftersom de kommer direkt från en odling. Visste ni att man faktiskt kan hacka upp vitkål till lämpliga bitar och frysa in? På så sätt är det bara att ta upp vitkålen när det är dags att laga mat på den.