EU-röstning om vegetariska produkter

För inte alls så länge sedan röstade EU-parlamentet om vegetariska produkter ska få heta korv, mjölk, burgare, ost och så vidare, eller om det inte ska få göra det. Resultaten av omröstningen blev olika beroende på vilken typ av produkt det gällde. Det kom till exempel fram till att det får heta vegokorv men inte havremjölk. Anledningen till förslaget att vegetariska produkter inte ska få heta samma som köttprodukter kom från ägare av köttföretag som tycker att de missgynnas av att vegoprodukter heter samma sak som köttprodukter. 

Var ställer du dig i detta? Tycker du att det ska få heta sojamjölk och vegoburgare? Oavsett var du står så är denna omröstning ett exempel på hur folket påverkar politiken. Inför denna omröstning gjordes namn-, mailadress- och andra insamlingar som förmodligen påverkade EU-parlamentet till att avslå förslaget – förutom när det kommer till mjölk då.

Även den minsta förändring påverkar det stora resultatet

Är inte det ganska häftigt? Att organisationer, ideella verksamheter och andra grupper kan skicka ut insamlingar till människor och få många att skriva under med sina namn eller mailadresser. Detta liknar den typen av dataanalys som vissa tjänster kan erbjuda och själva använda sig av online. I det nämnda fallet fick man in så pass många underskrifter att EU-parlamentet beslutade att godkänna att vegoprodukter får ha köttliknande namn, och det då delvis på grund av underskrifterna. 

Det är alltså inte bara maten som påverkas oss människor – utan vi påverkar också maten. Detta är bara ett av alla exempel där en stor grupp människor har påverkat politik, ideologier, diskurser och så vidare. Tänk vad starka människor är tillsammans. Tillsammans kan vi göra skillnad, även gällande de små sakerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *